Ängelholm

Elev har inte varit i skolan på ett helt läsår

1:35 min

En elev på en av Ängelholms skolor har inte varit i skolan sedan skolstarten i fjor. Nu ska den statliga Skolinspektionen utreda hur det här kan komma sig. 

Pojken har fått diagnosen autism och har enligt sin mamma svårt att vistas i den stora skola han började på.

På mellanstadiet gick han i en liten skola och då gick det bra.

– Men när han sen på högstadiet flyttades till den mycket större Nyhamnsskolan blev det för svårt för honom då han inte kan filtrera bort ljud och synintryck, berättar pojkens mamma.

I samråd med skolan skulle han få undervisning tillsammans med andra barn med liknande svårigheter. Men det blev aldrig någon lokal. I stället har pojken fått undervisning i hemmet fyra timmar i veckan eller mindre.

– Det duger inte, säger mamman som anmäler till Skolinspektionen. Han är inte sjuk och han behöver dagliga rutiner och en verksamhet att gå till för att träffa andra ungdomar.

Jonas Trulson, rektor på Nyhamnsskolan, säger att man försökt hjälpa pojken men att man misslyckats. Ända sedan i höstas har kommunen letat efter en lämplig lokal men inte lyckats skaffa fram någon.

Nu kräver Skolinspektionen att kommunen inom två veckor berättar hur det här ärendet har handlagts och hur man ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista