1 av 2
Idag börjar en ny etapp byggas på E22. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix
2 av 2
På fredagen börjar en ny etapp byggas på E22 mellan Rolsberga och Fogdarp.
E22 Malmö-Kristianstad

Ny motorvägsetapp startar idag

1:45 min

Idag var det byggstart för ännu en etapp på motorvägen mellan Malmö och Kristianstad. Om drygt ett år ska sträckan Rolsberga-Fogdarp vara klar.

Det är 2017 som det är tänkt att motorvägen ska vara klar. Fast motorväg hela vägen mellan Malmö och Kristianstad blir det inte.

Sträckan Hörby Norra - Fogdarp kommer bara att uppgraderas till så kallad 2+1-väg med mittvajer. Trafiken är här så måttlig att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga motorväg.

Men mellan Fogdarp och Rolsberga ska det bli 4,7 km motorväg. Den ska delvis parallellt med E22:s nuvarande sträckning, dels öster om E22 på åkermarken norr om Fogdarp.

Det är Peab som vunnit entreprenaden på den här etappen och projektchefen Christer Cederholm förväntar sig ett lätt bygge:

– Ja, det är ett fint jobb tycker jag och inte alls de bekymmer som Strabag har på sina sträckor med (den befintliga) trafiken. Utan det är den första kilometern som vi har trafik intill oss.

Tyska Strabag bygger bland annat den 6 km långa sträckan Hurva-Rolsberga. Etappen omfattar till exempel nio nya broar. Den ska stå klar i höst.

Den stora tids- och vägvinsten för dem som åker bil från Malmö/Lund till Kristianstad, är sträckan Linderöd-Vä. Väl utbyggd, blir vägen här drygt 3 km kortare.

Bland annat ska E22, som idag går genom byarna Linderöd, Sätaröd och Tollarp, dras utanför dessa. Vägen förbi Tollarp blir i det närmaste rak och det är här den stora distansvinsten sker.

Men det är fortfarande stora frågetecken för just denna etapp. Ännu är inte ens projekteringen klar. Planerad byggstart är satt till 2014.

Projektledaren Anders Stjernström säger till P4 Malmöhus att han är lite rädd att formalia och överklaganden kommer att försena processen.

– Så här stora projekt blir ofta överklagade, och då ska regeringen hantera överklagandena. Jag tror att det är där förseningarna kommer att ligga.

Bygget mellan Sätaröd och Vä kommer bland annat att korsa Vramsån och biologiskt känsliga Natura 2000-områden.

Så frågan är om motorvägen verkligen kommer att stå färdig som planerat 2017?

– Tja, jättebra fråga, säger Anders Stjernström. Jag vågar inte lova det, det kan hända så himla mycket. Det är mycket politik i sånt här.

– Jag och alla som jobbar med det här, gör i alla fall allt för att det ska bli så.

Paul Zyra

paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista