Polisemblem. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Malmö

Polisman friad från misstankar om rasism

"Jag tycker att det är ett riktigt beslut"
1:38 min

Brottsutredningen om den polisman i Malmö som varit misstänkt för att ha skrivit rasistiska inlägg på Facebook har lagts ner. Men mannen är fortfarande omplacerad.

Det var i början av mars som polisen i Skåne anmälde en av sina egna anställda i Malmö efter misstankar om att han skrivit, vad polisen då beskrev som starkt rasistiska inlägg på Facebook. Polisen anmälde det som misstänkt hets mot folkgrupp. Nu är utredningen nedlagd.

- Jag tycker att det är ett riktigt beslut. Det är självklart att jag är väldigt nöjd med det, kommenterar polismannens advokat Magnus Lundh.

Han är kritisk till hur polisen uttalade sig om hans klient i början av mars när polisanmälan gjordes. Då sade polisens chefsjurist Mårten Unbeck bland annat att polisen inte står bakom uttalandena.

- Det är självklart att de ska gå ut och tala om att de har startat en utredning, men vad han gjorde var att han tog ställning i frågan, alltså huruvida klienten i fråga var skyldig eller inte. Jag tyckte att han på ett ganska påtagligt sätt hade tagit ställning saken, säger Magnus Lundh.

Utredningen om polismannen har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp eller inte har gjorts på Riksenheten för polismål. Överåklagare Björn Ericson anser inte att utredningen har kunnat motbevisa de förklaringar som polismannen själv har kommit med. Dessutom skriver han i sitt beslut att även om inläggen hade varit brottsliga så handlar det om ett bötesbrott. Därför läggs utredningen ner.

Mannen har varit omplacerad sedan i mars. Det gäller fortfarande. Även om åklagaren nu har lagt ner utredningen kan polismannen ändå riskera efterräkningar.

- När åklagaren har administrerat och skickat över hela sin utredning gör vi som vi gör vid alla tillfällen: prövar i fall vi kan titta på den ur arbetsrättslig synpunkt. Till exempel om någon polisanställd, trots att det inte är brott som åklagaren tycker, kan ha brutit mot några interna bestämmelser, säger Alf Lindstedt, kriminalkommissarie på Skånepolisens rättssektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".