Trellborgs hamn. Foto: Melissa Dahlqvist/Sveriges Radio
Trelleborg

Trellebogs hamn ser fram emot konkurrens

"Risk att inte utvecklas om vi ingår sammarbete"
1:06 min

Trellborgs hamn kan komma att få tuffare konkurrens framöver, om det blir en sammansladning mellan hamnarna i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Trelleborgs kommunstyrelseordförande Ulf Bingsgård är trots det inte orolig för att Trellborgs hamn ska påverkas negativt.

Hamnarna i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg planerar att gå samman i ett gemensamt bolag för att bli starkare. Det innebär att Trelleborgs hamn kan få en större konkurrent att tävla med om lasterna än man har i dag.

- Vår hamn är ju väldigt kocentrerad på ro-ro trafik där godset rullas av och på färjorna, säger han. Där är ju både Malmö, Helsingborg och Köpenhamn ganska svaga. Utan det är väl mer kryssningstrafik, olje- och bulklaster som den hamnen kommer att bli stark på.

Ulf Bingsgård menar alltså att man inte konkurrerar om samma kunder och samma typ av trafik, och att det ur den synvinkeln har mindre betydelse om Helsingborg, Malmö och Köpenhamn går samman. I stället tycker han det är bra att få en större och tydligare konkurrent.

Från Trelleborgs sida finns det inget intresse av att ingå i ett gemensamt hamnbolag. Det skulle troligen påverka Trelleborgs utveckling mer negativ än positivt.

- Vi har stora planer nu att förändra staden. Att flytta hamnen och låsta staden komma ner till vattnet, säger Ulf Bingsgård. Det är risk att vi inte kan staden inte kan utvecklas på det sättet om vi ingår i ett sådant samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".