Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Malmö

Skåne vill erbjuda fertilitetstest

1:19 min

Region Skåne vill erbjuda fritt fertilitetstest på sjukhuset i Malmö. Allt som återstår är ett godkännande från etikprövningsnämnden i Skåne. I höstas öppnade förebilden på Rigshospitalet i Köpenhamn och där har det varit fullbokat sedan dess.

Enligt folkpartisten och regionrådet Gilbert Tribo skulle det här både spara pengar och mänskligt lidande.

– Vi vet att människor väntar till senare i livet med att skaffa barn på grund av den strukturen vi har i samhället där man läser längre och du ska etablera dig på arbetsmarknaden, säger han. Där är då ett antal kvinnor som man vet förlorar sina ägg tidigare i livet och då skulle man kunna ge dem hjälp.

Gilbert Tribo säger att en metod skulle kunna vara att kvinnorna i riskzonen fryser ner sina ägg och sen tar fram dem när det är dags att skaffa barn. Fast någon sån verksamhet är inte planerad än så länge i Region Skåne.

Om projektet får grönt ljus så ska ett erbjudande att delta i testerna skickas ut till kvinnor mellan 25 och 35 år i Malmö. Även män som lever i ett förhållande kan få möjlighet att testa sig.

Än så länge rör det sig om en forskningsstudie i mindre skala för att ta reda på hur stort behovet är och hur pass effektiva testerna är. Studien ingår i ett större samarbete med Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Det kommer att göras vissa delar i Malmö via reproduktionsmedicinskt center som vi har där, säger Gilbert Tribo.  Men också att man kommer att göra vissa delar i Köpenhamn i ett samarbete över Öresund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista