1 av 2
Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn. Foto: Niels Hougaard/Scanpix.
2 av 2
Danmark

Tolv års fängelse för terrorplan

1:20 min

De fyra män som reste från Sverige till Danmark hade planer på en blodig terrorattack. Det anser rätten, som i dag dömde männen för förberedelse till terrorbrott. Samtliga döms till tolv års fängelse och utvisning ur landet.

Åklagaren hade yrkat på 16 års fängelse för huvudmannen Mounir Dhahri, och 14 år för Munir Awad och Omar Abdalla samt 14-16 års fängelse för Sahbi Zalouti.

Rätten valde i stället att ge alla åtalade samma påföljd, tolv års fängelse och utvisning efter avtjänad dom, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

I den avlyssning från Säpo rätten tagit del av hördes en av de åtalade tala om en attack mot en tidning i Köpenhamn, där människor skulle slås ihjäl.

– Rätten anser det bevisat att de planerade att mörda journalister på Jyllands-Posten eller tidningen Politiken som ligger i samma hus, säger Jenny Sanner Roosqvist, Sveriges Radios korrespondent.

Det var Säpo som 2010 larmade sina danska kollegor om de misstänkta planerna på ett terrorattentat. Därefter hårdbevakades männen innan tre av dem kunde gripas i Köpenhamn i december 2010. Den fjärde greps i en lägenhet i Järfälla utanför Stockholm.

Alla fyra männen, bosatta i Sverige, har nekat till att ha haft planer på att utföra terrordåd i Danmark.

Enligt åtalet skulle den planerade attacken mot Jyllands-Posten vara en hämnd för tidningens publicering av de omtalade Muhammedteckningarna. Attacken kunde stoppas kort innan planerna skulle sättas i verket, enligt danska säkerhetspolisen.

I samband med gripandet beslagtogs vapen, ammunition och buntband hos de nu dömda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista