Ingen växling i dag. Foto: Lasse Olsson/SR.
Helsingborg

Färjerånare fortfarande på fri fot

1:48 min

Polisen är fortfarande förtegen om vad som hände i går kväll när växlingskiosken på Helsingborgsfärjan Hamlet rånades med automatvapen. Rånarna är fortfarande på fri fot. Polisen söker fler vittnen och tittar igenom filmer från övervakningskameror.

Ombord på Hamlet är det nästan som vanligt i dag, fast löpsedlarna i terminalen skriker om väpnat rån. Genom glaset i den rånade kiosken kan man se personal som räknar stora sedelbuntar. Hur mycket rånarna kom över har ingen kunnat säga, men förra gången ett liknande rån gjordes handlade det om en och en halv miljon kronor.

Personal ombord är skakade men på ytan är det lugnt och nästan normalt igen. Men växlingskiosken är stängd och en dansk som skulle växla tusenlappar berättar att han nu måste leta upp nån svensk bank.

Pådraget i går kväll var jättelikt med helikoptrar och mer än tjugo polispatruller inblandade. Vissa uppgifter säger att rånarna med automatvapen kan ha kommit ombord i Helsingör, och då på motorcykel.

I går återfanns också en större och en mindre motorcykel, men utredaren kommissarie Ulf Åkerstedt vill inte säga någonting om vad man funnit eller ens om det avlossats skott ombord på färjan. Under dagen finns uniformerad polis i terminalbyggnaden för att ta emot tips.

— Vi har ännu inte fått några tips, berättar en av poliserna, Kiriakos Karambatsakidis, och fyller i att polisen är också på plats för att folk ska känna sig lite tryggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista