Teknisk bevisning knyter Mangs till skjutningen mot två män i Malmö. En fick sin keps perforerad av en kula men klarade sig utan skador. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Malmö

Mangsrättegången: "Skytten tittade in i vår bil"

1:45 min

När rättegången mot misstänkte seriemördaren Peter Mangs i dag gick in på sin åttonde dag berättade en man om skräcken när han blev skjuten i axeln.

Hans kamrat var en hårsmån från döden - en kula gick genom skärmen på kepsen.

– Nån går runt bilen och tittar in. Jag vevade ner rutan för att fråga varför han tittade. Då tog han fram en pistol och sköt. Jag skrek och sen öppnade jag dörren och vi började springa, säger mannen som vittnade i dag.

Han sprang så fort han kunde, men han visste inte då att han var träffad och att en kula gått rakt genom hans axel. Hans kamrat klarade sig med en hårsmån: en kula hade gått rakt igenom skärmen på hans keps.

Männen beskrev hur de sett en man som gått flera varv runt bilen och tittat in innan han började skjuta.

Tomhylsorna på platsen kan med säkerhet kopplas till Peter Mangs vapen och i viss mån också de deformerade kulorna.

Det här var en av två oförklarliga skjutningar med bara några dagars mellanrum våren 2010, som gjorde att polisen senare samma år gick ut med uppgiften om att man jagade en misstänkt serieskytt - en uppgift som kom att sätta skräck i en hel stad.

I dag togs också skjutningen mot polishuset vid Davidhalls torg upp. Skjutningen mot polishuset och skotten mot de två personerna med invandrarbakgrund, visar enligt polisen, att Peter Mangs inte hade ett motiv till att skjuta utan flera.

I förundersökningen och under rättegången har det framgått att Peter Mangs berättat om flera skjutningar för både två kamrater och personal på häktet.

– Ibland kommer du ihåg att du har berätta och ibland inte. Hur kan det komma sig? säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

– Så kan det vara med minnet, svarar Peter Mangs.

I det fortsatta förhöret berättade Peter Mangs att han har testat sina vapen, bland annat genom att vara ute i skogen och skjuta. Han erkänner att också har siktat på byggnader, men inte skjutit.

Chefsåklare Solveig Wollstad frågade vad vitsen var med en skjutning ute på en åker.

– Vad är det för vits med att skjuta över huvud taget? Ingen speciell vits, svarade Peter Mangs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista