Flera personer såg mordet. Foto: Tobias Wallin/Sveriges radio
Malmö

Åtal för knivmord på sambo

1:29 min

I dag väcktes åtal mot den 46-årige man som är misstänkt för ha mördat sin tidigare sambo i stadsdelen Lugnet i Malmö i februari i år. Mannen åtalas också för grovt olaga hot mot parets döttrar som blev vitten mot mordet.

Mordet skedde den 17 februari i år i Lugnet i Malmö, ute på gården utanför det hus där kvinnan hade fått ett skyddat boende. Hon skulle skyddas från den man som nu åtalas för att ha mördat henne.

Han erkänner att han dödade henne, men anser inte att det var planerat utan ett dråp. Men åklagaren Ulrika Rogland anser att han planerat att döda den tidigare sambon och åtalar honom i dag för mord. 

Paret hade separerat, men tvistade om vem som skulle få vårdnaden om barnen. I oktober förra året när kvinnan återvände till huset för att hämta saker gick något snett. Mannen fick ner henne på golvet, satte handfängsel på och buntband runt hennes handleder och höll henne fast så i en timme. 

För det dömdes han till ett års fängelse, en dom som han överklagade. När domen föll, ansåg tingsrätten att han kunde släppas ur häktet i väntan på att avtjäna sitt straff. Det beslutet kritiserades hårt när mordet sedan skedde den 17 februari i år. 

Flera personer blev vittne till mordet, även parets små döttrar. De såg hur deras mamma höggs i bröstet och magen av pappan med en bajonett. Han åtalas också för grovt olaga hot mot dem eftersom åklagaren anser att hela händelsen innebar ett hot även mot dem. 

Mannen har fortfarande vårdnad om döttrarna men de är omhändertagna av de sociala myndigheterna. Vellinge kommun, där familjen är skriven, har stämt honom och kräver att han ska fråntas vårdnaden om flickorna.

Rättegången mot honom om mordet börjar på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista