Flera personer såg mordet. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Åtal för knivmord på tidigare sambo

1:37 min

Den 46-årige man som är misstänkt för att ha mördat sin tidigare sambo i stadsdelen Lugnet i Malmö åtalades i dag. Han erkänner att han dödat kvinnan, men har inte kunnat förklara varför.

Mordet skedde den 17 februari i år på gården utanför ett hus i Lugnet i Malmö där kvinnan hade fått ett skyddat boende. Hon skulle skyddas undan sin tidigare sambo som nu åtalas för mordet på henne.

– Han var inte klar över vad han gjorde. Han upplevde en förtvivlan och hopplöshet. Hur han har tänkt i den situationen är tämligen oklart, säger advokat Ulf Bjermer som är 46-åringens försvarare. 

Enligt mannen hade han inte planerat att mörda kvinnan,  men åklagaren Ulrika Rogland anser att han planerat mordet sedan i oktober då han höll kvinnan fången i deras tidigare gemensamma hem. 

Han satte då handfängsel på henne och buntband runt hennes handleder och höll henne fast på golvet under en timme. För det dömdes han i november för olaga frihetsberövande till ett års fängelse. 

Tingsrätten ansåg inte att det fanns någon risk för att mannen skulle begå brott i väntan på att han skulle avtjäna sitt straff och släppte honom ur häktet. Det beslutet kritiserades sedan skarpt när mordet skedde. Mannen överklagade också domen som aldrig vann laga kraft.

Paret separerade förra året. De tvistade om vårdnaden om sina två små döttrar. Flickorna blev vittne till mordet när kvinnan höggs i bröstet och magen av mannen med en bajonett. Han åtalas i dag också för grovt olaga hot mot flickorna men anser inte att han har hotat dem.   

– Han förnekar det, han har aldrig hotat sina barn, aldrig haft för avsikt att hota dem. Han kan inte finna någon del i händelseförloppet som kan komma i närheten av ett hot mot barnen. 

Ändå hände det här med barnen närvarande? 

– Ja, vilket inte innebär att något hot är riktat mot dem, varken i objektivt eller subjektivt hänseende. 

Rättegången mot mannen om mordet börjar på måndag. Samtidigt förbereds ytterligare en process i tingsrätten. Vellinge kommun har stämt honom och kräver att han ska fråntas vårdnaden om döttrarna som nu är omhändertagna av de sociala myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista