Foto: Charlotte Strömwall
Malmö

En dag på operan för nya svenskar

Ny svensk: ”Jag är glad att någon bryr sig”
1:39 min

I samband med nationaldagsfirandet i Malmö firar 280 nyblivna medborgare med anhöriga sina svenska medborgareskap i en ceremoni på Malmö Opera. Prins Daniel kommer att närvara ceremonin och han kommer att dela ut det första välkomstbeviset.

It-konsulten Beata Andorka är från Ungern och kom till Sverige 2005. Hon kommer att närvara ceremonin.

– Jag tycker att det är väldigt bra gjort av Malmö kommun att inbjuda de ny blivna medborgare. Jag hoppas att det kommer att ha det trevlig på ceremonin, säger Beata Andorka.

Idag finns det 4834 personer i Skåne län som har blivit svenska medborgare sedan 2011. De län där flest nya medborgare under 2011 beviljats svenskt medborgareskap är Stockholm län, västra Götalands län och Skåne län, enligt migrationsverket.

Flera kommuner ordnar ceremonier för nya svenska medborgare i samband med nationaldagen, men till exempel i Helsinborg så väljer man istället att fira de nya svenska medborgarna i en egen dag i januari eller februari.

Nidal Al Shaer som var statslös, har varit i Sverige sedan 2006. Han studerar till sjuksköterska vid Malmöhögskola. Han känner sig trygg, fri och glad och han kommer också att närvara ceremonin på Malmö Opera.

– Jag är glad att någon bryr sig, säger Nidal Al Shaer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".