Filip Panic har startat företag och planerar att sälja pannkakor. Foto: Edina Hrustic/SR
Malmö

Arbetsförmedlingen rustar för rusch

1:43 min

För att möta trycket från de 3 000 studenter som slutar gymnasiet nu i juni har Arbetsförmedlingen i Malmö dubbelt så mycket personal på plats. Tanken är att inskrivningarna ska gå så snabbt som möjligt.

Amila Kurbasic som tog studenten i tisdags tycker att den höjda beredskapen är bra, och hon ska själv skriva in sig under den här veckan.

— Alltså det är en fördel att skriva in sig. Man hittar ju ändå jobb någon gång när man är inskriven på Arbetsförmedlingen, säger hon.

Amila Kurbasic firade sin student på gräsmattan utanför S:t Petri-gymnasiet, och hon är en av 3 000 gymnasieelever i Malmö som tar studenten nu.

Arbetsförmedlingen räknar med att ungefär en tredjedel av dem kommer skriva in sig den här månaden, och man har därför satt in extra personal på de tre olika branschkontoren.

— Vi har dubblat antalet personer som jobbar på våra kundmottagningar. Bara på Malmö service är det mellan 20-25 personer som jobbar med just kundmottagning, säger Claes Holmquist, som jobbar på Arbetsförmedlingen.

Det har alltid varit ett högt tryck när studenterna slutar gymnasiet, men i år har Arbetsförmedlingen förberett en del elever genom att skicka ut tips och råd om inskrivningarna.

— Det kommer ändå att bli köer, för flödena är ändå så pass stora. Jag skulle rekommendera att man kommer klockan tio på förmiddagen, för då är det mindre folk än på eftermiddagen.

I dag saknar en femtedel av Malmös invånare mellan 18 och 24 år jobb, men Claes Holmquist säger att de som slutat gymnasiet kan hitta timanställningar och en del sommarjobb.

Men Filip Panic har en egen lösning på hur han ska hålla sig sysselsatt efter utsparken.

— Jag har startat eget företag och ska åka runt och sälja pannkakor i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista