Lund universitet. Foto: Tobias Wallin/SR
Lund

Anställda rädda för att säga vad de tycker

1:24 min

De flesta anställda på Lunds universitet anser att de har ett meningsfullt arbete, men 40 procent uppger att de inte vågar uttrycka åsikter av rädsla för vad som kan hända. Det visar en enkät som Lunds universitet för första gången skickat ut till samtliga 6 800 medarbetare.

– Det som överraskade mig mest negativt var att det var en så pass hög siffra på personer som inte kände att de kunde uttrycka sina åsikter utan rädsla för att det kunde slå tillbaka på ett eller annat sätt, säger Ingalill Rahm-Hallberg, som ansvarar för undersökningen på Lunds universitet.

Undersökningen ger inte svar på vad det här beror på, men Ingalill Rahm-Hallberg tror att det kan hänga ihop med att Lunds universitet är en så stor organisation.

– Då blir det en rätt stor anonymitet mellan olika nivåer i organisationen, och det kan vara ett skäl. Ett annat skäl kan vara att ibland är tonen ganska tuff, och när tonen är tuff drar säkert många sig tillbaka och vågar inte säga något i förhållande till starka personer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista