Röntgenundersökningar med datortomografi har ökat de senste åre. Foto: Scanpix

Datortomografi ökar risk för cancer

1:57 min

Barn som röntgas med datortomografi, även kallat skiktröntgen, löper enligt en brittisk studie, ökad risk att drabbas av hjärntumör eller leukemi. 180 000 patienter har ingått i studien, som publiceras i medicintidskriften The Lancet.

Peter Leander, regionöverläkare i radiologi i Skåne, säger så här om undersökningen:

– Den visar det som många av oss har trott oss veta tidigare att röntgenstrålar är till största del till fördel för patienterna.

– Men det finns också en liten fara med dem. Man kan skada patienterna, ge dem cancer med röntgenstrålar, men att fördelarna överväger nackdelarna många gånger om.

Röntgenundersökningar med datortomografi eller skiktröntgen som det också heter har ökat starkt de senaste åren, framför allt på äldre personer.

Men nu visar en brittisk studie, där nästan 180 000 barn ingått, att unga patienter som röntgas med datortomografi löper ökad risk att drabbas av hjärntumör eller leukemi. Alla i studien undersöktes med datortomografi som barn under åren 1985- 2002.

– Ändå måste vi, när vi vet detta, inte använda röntgen i onödan och använda så lite strålning som möjligt, säger Peter Leander.

Resultatet i den brittiska studien visar att skiktröntgen av huvudet på barn före tio års ålder gav en extra hjärntumör och ett extra fall av leukemi per 10 000 patienter.

– Det är nog vad vi trott oss ha vetat tidigare. Däremot är det väldigt svårt att bevisa med så låga sjukdomstal eftersom människor blir sjuka ändå, säger Peter Leander.

Trots riskerna är modern sjukvård i stort behov datortomografin, tack vare dess möjligheter att rädda liv, förklarar Peter Leander.

– Det finns andra metoder inom radiologin men det finns ingen metod som rakt av kan ersätta datortomografin. Det är en mycket bra metod, där man många gånger kan rädda liv genom att göra bra undersökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista