Kristianstad

Brist på nämndemän i tingsrätten

1:14 min

Tingsrätten i Kristianstad har haft ett tufft jobb med att få in nämndemän till rättegångar med kort varsel. Därför har tingsrätten tagit beslutet att utöka antalet nämndemän från 48 till 60 stycken.

- I ett system där vi ska värna om rättssäkerheten och vi är skyldiga att hålla oss med en viss besättning när vi avgör målen så får det inte hänga på håret, säger rådmannen Ulf Ahlström.

Även på tingsrätten i Hässleholm känner de igen den tuffa situationen. Men där har de inga planer på att utöka nämndemannastyrkan.

Nämndemännen är allmänhetens förlängda arm in i domstolarna och deltar när mål ska avgöras. De spelar en viktig roll och ska representera samhället.

Något som har varit ett stort problem i många tingsrätter är att nämndemän i pensionsåldern har varit överrepresenterade men i och med nyrekryteringen har snittåldern på Kristianstad tingsrätt sjunkit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista