Mimmi Karlsson-Bernfalk och advokat Peter Danowsky på väg till tingsrättsförhandlingarna hösten 2009. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

HD fäller Karlsson-Bernfalk

Även Högsta domstolen (HD) fäller tidningen Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk för brott mot tystnadsplikten i tryckfrihetsförordningen. En uppgiftslämnare till tidningen namngavs mot sin uttryckliga vilja.

Karlsson-Bernfalk frikändes i Hässleholms tingsrätt, men fälldes i hovrätten. HD fastställer nu hovrättens dom, vilket innebär att påföljden blir 80 dagsböter.

Målet gäller artiklar som fanns i Norra Skåne i april 2008, och som gällde ett medborgargarde i Hässleholm. Personen som tagit initiativ till gardet intervjuades i två artiklar anonymt och kallades för "talesmannen". Sedan fick tidningen reda på att han varit ledande företrädare för ett parti på yttersta högerkanten. Då presenterades han med namn i en tredje artikel i tidningen.

Karlsson-Bernfalk har försvarat namnpubliceringen med att den skedde i ett ändrat nyhetsläge. Men HD konstaterar att tryckfrihetsförordningen inte ger utrymme för den typen av avvägningar. "Det är således även i detta senare läge förbjudet att lämna upplysningar som direkt eller indirekt kan röja meddelarens identitet", skriver domstolen.

Förutom de 80 dagsböterna döms Karlsson-Bernfalk att betala rättegångskostnader på mer än 100 000 kronor.

                                                                                                      TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".