Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö-Lund

Häckar skulle locka cyklister

1:29 min

En grön korridor av häckar och andra växter skulle skydda cyklister från den skånska blåsten och göra det populärt att cykla mellan Lund och Malmö. Det tror varje fall forskare vid Lunds Tekniska Högskola och Sveriges Lantbruksuniversitet. Och om det slår väl ut så behöver man inte satsa lika mycket pengar på bilvägar.

– Det tycker jag låter trevligt, jag kommer från början från Blekinge och där hade vi mycket mer buskage och träd, här är de så glada i att ta bort sådant, säger cyklisten Lillvor Bälter.

I Nederländerna har man testat att bygga liknande cykelkorridorer som den de gärna skulle vilja pröva att bygga. Men då har man dels använt sig av träd men också av plastmaterial. Något som forskarna menar inte är något cyklisterna vill ha.

– Nä det gröna är ju trevligare, säger Lillvor Bälter.

Cykelsträckan mellan Lund och Malmö vore enligt forskarna idealisk som försöksprojekt för en "grön korridor".  De menar att det redan finns ganska så mycket kunskap om cykelstråket och att sträckan redan i dag trafikeras av 3 000 cyklister dagligen.

En siffra som enligt Erik Skärbäck, är professor i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet, skulle bli fler om cyklisterna slapp den skånska blåsten.  Vilket skulle kunna leda till att färre kör bil och mindre pengar behöver satsas på att bygga vägar samtidigt som folkhälsan skulle förbättras.

Men alla är givetvis inte helt odelat positivta till korridoren. Kent Nilsson som är ute på en motionsrunda på sina inlines säger att han gärna har lite motvind, kurvigt och blåsigt när han är ute och kör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista