Foto: Madeleine Forsberg
Lund

Kompakt motstånd från Boverket

1:14 min

AF Bostäders planer på att bygga 22 kompakta studentlägenheter i Lund stoppas och försenas åter igen. Boverket överklagar nämligen Mark-och miljödomstolens beslut om att låta lägenheterna byggas.

– Ja, det känns tråkigt, det är synd för utvecklingen. Hade vi fått ett OK i dag istället för ett prövningstillstånd hade vi nog kunnat komma igång någon gång senare under hösten, säger Rolf Svensson, vd på AF Bostäder.

I början av året flyttade en student in i den första så kallade BoKompaktlägenheten på 8,8 kvadratmeter i Lund, som ska vara miljövänligare och billigare att hyra än andra studentlägenheter.

AF Bostäder hade då fått ett tillfälligt bygglov av kommunen, en när man ville experimentbygge ca 100 liknande bostäder till sa Boverket nej, bland annat för att experimentet ansågs vara för stort.

– Det ledde till att vi valde att överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Där togs ett beslut om att AF Bostäder fick bygga 22 studentbostäder i en första etapp, med krav om att undersöka boupplevelsen ordentligt innan man byggde fler.

Men det är alltså detta beslut som Boverket nu prövar till högsta instansen Mark- och miljööverdomstolen. 

– Vi hade väl gärna hoppats att Boverket skulle tycka att det var intressant att det experimenterades på den här sidan.

AF Bostäder behöver lämna in ett yttrande till domstolen senast den 15 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista