Helsinborgs och Helsingörs båda kommunalråd Peter Danielsson och Johannes Hecht-Nielse. Foto: Lasse Olsson
Helsingborg

Helsingborg skickar överskottvärme under sundet

1:24 min

Helsingborg har överskott på värmeenergi och vill gärna dela med sig. Och det kan bli möjligt genom en fyra kilometer lång isolerad slang på Öresunds botten. Export av överskottsvärme till Helsingör skulle kunna minska användningen av fossila bränslen, och därmed förbättra luften också på svenska sidan.

– Det här kommer ta ned koldioxidutsläppen säger Peter Danielsson, kommunalråd i Helsinborg. 

Helsingör värms idag upp till trettio procent av fossila bränslen, en andel man vill skära ned på säger stadens borgmästare Johannes Hercht-Nielsen.
– Vill gärna på längre sikt skaffa jordvärme och vindkraft.

Nu satsar de båda grannstäderna tre miljoner tillsammans med EU för en undersökning om det kan löna sig ekonomiskt,  om slangdragningen påverkar havsmiljön och om det är tekniskt och juridiskt möjligt.

Bara ledningen på Öresunds botten skulle kosta runt trehundra miljoner kronor. Men hur skulle den enskilde fjärrvärmekunden märka av en ny ledning?
– Det kan bli ett lite stabilare system. Plus att vi kanske inte behöver kyla bort överskotten, utan exportera till Danmark vilket ju ger en intäkt som annars skulle gå till spillo säger Lars Inge Persson på Öresundskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista