Hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Skåne/Blekinge

Hovrätten vill se mer på TV

1:39 min

I framtiden vill hovrätten över Skåne och Blekinge att fler rättegångar ska avgöras på TV och inte i rättssalen. På så sätt hoppas man både spara tid och pengar. Ett färskt exempel är den just avslutade mordrättegången efter Peter Ivarssons död.

När rättegången mot den 28-åring som åtalats för att ha mördat Peter Ivarsson hölls i hovrätten, pågick den under fem dagar. Men vid tre av dessa dagar var varken advokater, åklagare eller anhöriga på plats.

Då satt nämligen rätten och tittade på tv. Det var givetvis inte någon fotbollsmatch man följde, utan det man såg på var bandade förhör från tingsrätten.

Vittna en gång
Lennart Svensäter är hovrättspresident över Skåne och Blekinge och han menar att det finns många skäl använda sig av inspelade förhör.

– Det är inte bara en ekonomisk fråga, det handlar också om att man inte ska behöva vittna mer än en gång.

Mer på TV
Sedan 2008 har det varit tillåtet att banda förhör och sedan använda dem i hovrätten, men hittills har det varit ganska ovanligt. Men bland annat brist på lokaler och många inkommande ärenden gör att hovrätten alltså vill utöka tv-tittandet.

Kritik från advokater
De advokater P4 Blekinge talat med tycker det finns den hel del problem med att se på bandade förhör.

Har rätten möjlighet att spola tillbaka eller kommentera det som visas är några av funderingarna, och kritik riktas också mot att anhöriga inte får vara med. Något Lennart Svensäter har svår att se problemet med.

– Det är ju bandade saker så det är ju inget nytt som visas.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista