Sara Mohammed talade mot hedersvåld efter mordet på en 19-åring i Landskrona. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix, redigerad av Sveriges Radio
Landskrona/Malmö

Advokat kritisk mot lång häktning

1:12 min

Den 17-årige pojke, som är misstänkt för att ha mördat sin 19-åriga syster i Landskrona, har nu suttit häktad med restriktioner i mer än sex veckor. 17-åringen omhäktades på nytt i veckan, och hans försvarare Urban Jansson är starkt kritisk.

Sverige har tidigare fått kritik för att unga sitter häktade för länge, och Urban Jansson hoppas att 17-åringen ska släppas ur häktet.

– Det är förhoppningen att det ska gå så fort som möjligt. Det skulle redan ha hänt enligt försvarets uppfattning, men vi får ju vika oss. Jag personligen tycker att det redan har gått för lång tid, säger han.

Urban Jansson tycker inte att man ska ha så unga personer frihetsberövade, när det finns alternativ. Alternativet i det här fallet hade varit en institution, där 17-åringen placerats enligt LVU.

Som det är nu sitter han på ungdomshäktet i Malmö med restriktioner. Det innebär att han är isolerad och har mycket liten kontakt med omvärlden.

– Han kan inte titta på tv och inte läsa dagstidningar. Han kan inte ta emot besök annat än från sin försvarare. Sedan har han givetvis kontakt med personalen på häktet i Malmö, men det är absolut inget ställe för en ung människa att tillbringa en längre tid, säger Urban Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista