Två av de många som ställer upp för sina föreningar med jobb på Sweden Rock. De föreningsaktiva plockar burkar, tar betalt på parkeringar och kontrollerar biljetter. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
Sweden Rock Festival

Festivalägare tar ut miljonvinster

1:51 min

Just nu pågår rockfestivalen Sweden Rock i Blekinge. Fler än 1 000 personer arbetar ideellt för att genomföra festivalen, men samtidigt tar ägarna till Sweden Rock ut miljonvinster ur bolaget.

– Jag jobbar ideellt för Olofströms ishockeyklubb. Det är ett bra sätt för mig att få bidra till till föreningen, att den får en liten slant, säger Jenny Ryttse som frivilligarbetar som grindvakt på festivalen.

Jenny Ryttse är en av drygt 1 000 personer i föreningslivet i västra Blekinge som arbetar på festivalen. Hon är en liten men viktig kugge i det stora festivalmaskineriet. För arbetsinsatsen som är 18 timmar får hennes förening en mindre ersättning. Själv får hon fritt inträde, men ingen lön och ingen mat. Och fribiljetten hinner hon inte utnyttja särskilt mycket.

– Vi som har familj hemma hinner inte utnyttja det på samma sätt som ungdomar gör, säger hon.

Men samtidigt som det är många som jobbar för en låg ersättning för att festivalen ska kunna genomföras, tjänar festivalens aktieägare riktigt stora pengar. För rockfestivalen är ett gigantiskt företag med en omsättning på 86 miljoner kronor förra året. Och vinsten som Sweden Rock delade ut till sina aktieägare, en handfull bolag och privatpersoner, var i fjol hela 27 miljoner kronor.

Mest pengar plockade festivalbolagets ordförande Peter Palmberg ut, 15 miljoner kronor. Men Martin Forssman, delägare och festivalens presschef, tycker att det är helt i sin ordning att många festivalarbetare har en låg ersättning samtidigt som aktieägarna tjänar så mycket pengar.

– Man kan inte sätta det i relation till vinsten. Det är ganska darrigt att sitta där på hösten och sätta en budget när man ligger på minus femtio miljoner och inte vet om man säljer några biljetter. Jag kan lova dig att man inte sover gott om nätterna då, säger Martin Forssman.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista