För dyrt att köra skolelever. Foto: Midia Osman Taha/SR.
Österlen

Nedläggning av busslinje vållar ilska

1:39 min

Nu kommer protesterna mot Skånetrafikens besparingar. Anna Maris i Övraby har startat en protestgrupp på Facebook mot att linje 304 mellan Bollerup och Ystad ska läggas ner.

– Det fungerar inte att bo här om vi inte har bussen. Vi är långtifrån ensamma. Dels finns det många som har skolbarn, men det finns också pensionärer som bor i Svenstorp och Toarp och på många ställen som inte ens har bil, säger Anna Maris som har tre barn som alla pendlar med 304:an till skolan i Ystad.

Skånetrafiken har ett hotande underskott på 110 miljoner i år. Antalet resenärer ökar i och för sig, men inte så mycket som man har byggt ut trafiken för. I torsdags presenterades besparingarna. Antalet turer minskas på en del tåg- och busslinjer och fyra busslinjer läggs ner helt. Bland dem 304:an mellan Ystad och Bollerup. Den kör mest skolelever morgon och eftermiddag, men är för dyr, anser Skånetrafiken.

– Det är inte bara den. Det är några till. Den har en skattesubvention per resa på mellan 50 och 100 kronor, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken.

Från Övraby till Ystad är det omkring två mil. Skånetrafiken hänvisar 304:ans resenärer antingen till att ta tåget från Köpingebro eller till buss 570 som går på riksväg 9 och passerar Nybrostrand. Det tycker inte Anna Maris är några hållbara alternativ för hennes barn som då skulle få flera kilometer till närmsta hållplats. Själv pendlar hon till jobbet i Malmö och kan inte köra dem själv.

– Jag lämnar huset klockan 06.30. Skulle jag ta barnen med mig till Ystad när jag tar tåget skulle de få vänta utanför sin skola i två timmar, säger Anna Maris.

Nu har hon startat en Facebookgrupp för att skapa opinion. Nu i helgen hade gruppen fått över 150 medlemmar som protesterar mot nedläggningen av 304:an. Men Göran Lundblad på Skånetrafiken ger inte något hopp om att protester kan ändra beslutet.

– Den linjen kommer att försvinna. Den beställning vi har lagt ut till våra trafikföretag den håller på att genomföras för fullt nu. Där finns inte mycket att göra, säger Göran Lundblad på Skånetrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista