Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

46-åring erkänner dråp, inte mord

Åklagaren:”Han har fungerat”
1:46 min

Rättegången mot den 46-årige man som är åtalad för att knivmördat sin tidigare sambo i Lugnet i Malmö i februari inleddes i dag. Mannen erkänner, men anser inte att han ska fällas för mord.

Var det ett planerat mord eller ett desperat dråp som mannen själv säger? Åklagare Ulrika Rogland vill visa att han planerade mordet redan i höstas då han höll kvinnan fången under en timme.

- Om man hör personer runtomkring har han inte varit desperat, han har fungerat, han har gått på samtal, han har sökt arbete, han har ordnat sitt hem, han har en plan och mår bra. Vad man säger angående hans medicinering är att de gjort honom så stabil att han den här gången klarade att genomföra vad han planerade redan den 25 oktober, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Den 25 oktober förra året kom kvinnan hem till mannen till deras gamla gemensamma hem för att hämta saker till henne och barnen. Paret var separerade sedan i början av september. Under besöket gick något snett. Mannen drog omkull henne på golvet och höll henne fången med handbojor och buntband i en timme. Rätten fick idag höra ett inspelat polisförhör som gjordes med henne dagen efter då hon berättade vad hon kände när hon tagit sig loss och körde därifrån.

"Jag vet ju att det inte är slut bara för att jag körde därifrån. Han har sådant hat och sådan ilska mot mig för att jag har lämnat honom. Han har blivit så arg innan för bagateller, för småsaker, så jag kan förstå om han blir helt rasande", berättade hon i förhöret.

Under eftermiddagen förhördes mannen. Han berättade om parets svårigheter, med ansträngd ekonomi och hur de inte förstod varann. Hur han i samtal hos familjerådgivaren inte förstod att kvinnan var rädd för honom. Stundtals talade han om kvinnan som om hon fortfarande levde. Han beskrev också hur han fick en depression i samband med separationen, att han ville ta livet av sig och att han inte alltid visste vad han sade eller gjorde.

Några dagar före händelsen den 25 oktober beskrev han hur allt rasade, hur han kände det som om han föll ner i ett svart hål. Själva händelsen då han fängslade kvinnan med handbojor och buntband minns han inte helt.

Paret tvistade om vårdnaden om de två barnen, två flickor i förskoleåldern. De är nu omhändertagna och bor i ett familjehem. Efter mordet har tvisten fortsatt, men nu är det Vellinge kommun som kräver att den 46-årige mannen ska fråntas vårdnaden med hänvisning till mordåtalet och att han också fällts för olaga frihetsberövande av kvinnan. Han motsätter sig kravet. I mordrättegången är Sophie Palmgren Paulsson särskild företrädare för barnen.

-De var ju direkt på platsen, vittnen till när mamman stacks ner och mår så klart fruktansvärt dåligt. Det är också barn som hanterar saker i stunden, det kommer tillfällen då de blir påminda och minns. De har olika sätt att reagera, men det är självklart att de kommer att behöva professionell hjälp, säger Sophie Palmgren Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".