Margareta Widborg, verksamhetsansvarig för den privata barnmorskemottagningen Mammakulan i Helsingborg. Foto: Petra Haupt
Skåne

Barnmorskor får betala tillbaka

1:39 min

Barnmorskemottagningar har fått krav att betala tillbaka pengar till Region Skåne. Enligt regionen har ett tekniskt fel gjort att för mycket pengar betalats ut. Det här har ställt till det för flera mottagningar.

Barnmorskan Margareta Widborg, som är verksamhetsansvarig på Mammakulan i Helsingborg, är kritisk och litar inte på beräkningarna.

- Det är fullständigt oacceptabelt. Det går inte att driva ett företag, om vi inte har fullständig kontroll på att vi får ersatt det som vi har utfört, säger hon.

Den första september blev mödrahälsovården ett hälsoval, och både privata och offentliga mottagningar får betalt för varje cellprovtagning, preventivmedelsrådgivning och graviditetskontroll som görs. Men ett tekniskt fel i ersättningssystemet har alltså gjort att för mycket pengar betalats ut, enligt regionen.

- Det upptäcktes efter några månader först, och då har vi varit tvungna att begära att få in de pengar som betalats ut för mycket. Det har naturligtvis uppfattats som mycket besvärande både från vår sida naturligtvis, men alldeles särskilt för vårdgivarna, säger Anne-Marie Scholander, avtalsförvaltare på Region Skåne.

Enligt Anne-Marie Scholander ska problemen nu vara lösta, men flera barnmorskor som nyheterna pratat med känner en stor osäkerhet kring om de verkligen får rätt betalt. De har dessutom fått lägga ner mycket tid på egna kontroller.

- Jag säger att det är helt fruktansvärt att vi har fått lägga ner minst tre arbetsveckor extra på detta. Det är att visa oss noll respekt för vårt arbete, säger barnmorskan Margareta Widborg.

Anne-Marie Scholander på Region Skåne förstår frustrationen och säger att det inom kort ska bli möjligt för barnmorskorna att göra dagliga avstämningar i systemet.

- Det är viktigt att våra vårdgivare får ägna sig åt det som de är bra på och där de verkligen behövs, det vill säga med kvinnorna, säger hon.

Petra Haupt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista