Kristianstadsbon Mats Klevfors menar att vissa av de lokala ordningsföreskrifter är löjliga. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne

Skåningar struntar i böter

1:23 min

Många skåningar struntar i att betala böter när de brutit mot så kallade lokala ordningsföreskrifter. Dessa bestäms av kommunerna och avser exempelvis förtäring av alkohol på allmän plats eller otillåten affischering.

Statistik från Polisen visar att mindre än hälften av de drygt 200 000 kronor som utfärdats i böter för brott mot dessa bestämmelser har betalats in de senaste sex åren. 

– Det är viktigt att man kontinuerligt ser över den här typen av föreskrifter för att säkerställa att de också efterlevs i praktiken. Det är ju angeläget att det inte bara blir ett par ord på ett papper och att det sedan finns människor som helt sonika struntar i det, säger Fredrik Axelsson (M), vice kommunalråd i Kristianstad. 

Flera av skåningar som bötfällts för att ha druckit alkohol på allmän plats de senaste sex åren har struntat i att betala. Av de drygt 120 000 kronor som utfärdats i böter har man fått in cirka 48 000 kronor. 

Mats Klevfors brukar själv dricka med sina kompisar ute i parker. 

– Det är löjligt nu när folk är ute och super i studenttider, det är som att dela ut hastighetsböter på ett formel-ett lopp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista