Skåne

Fler skåningar får jobb

1:48 min

Trots lågkonjunktur och osäker ekonomi är företag i Skåne optimistiska inför framtiden, enligt den senaste prognosen från Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen kommer att öka både i år och nästa år och fler kommer att få jobb främst inom hotell- och restaurangbranschen.

Billy Abdul som driver restaurang i Malmö upplever att det går bra nu, mest på grund av den sänkta momsen.

– Vi har anställt fler, både kockar och servitörer, det är tack vare momsen absolut. Det blir mycket bättre service.

Den senaste prognosen från Arbetsförmedlingen bygger på intervjuer med nästan 2000 privata och offentliga arbetsgivare.

Branscher som är mest positiva inför framtiden är hotell- och restaurang, men också information och kommunikation, säger Tomas Behrens, utredare på Arbetsförmedlingen.

– Det innebär att arbetsgivarna kommer räkna med att sysselsättningen kommer öka lite grann.

Totalt kommer över 6 000 nya jobb skapas i år och under nästa år, och enligt prognosen kommer arbetslösheten som nu legat på 9,2 procent minska till 8,9 procent.

Men trots optimismen säger Tomas Behrnse att världsekonomin kan svänga snabbt, och industrisektorn som ofta är beroende av export håller därför tillbaka och undviker att anställa.

– Industrisektorn kan producera varor utan att behöva anställa personer och man har ju rationaliserat ganska mycket.

I dag ligger arbetslösheten i exempelvis Malmö på 13,1 procent. Men trots den höga siffran är Pia Gustavsson, områdeschef på Arbetsförmedlingen i staden, positiv inför framtiden.

Tjänstesektorn som är i stor i Malmö är en av anledningarna, säger hon.

– Det är handelssektorn och IT-sektorn, de är väldigt starka branscher här i Malmö och jag ser att det finns en stor förhoppning på fortsatt bra utveckling i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista