1 av 3
En cyklist avled efter att ha blivit påkörd av en flyende bilist . Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
2 av 3
Civilpolisbilen, som jagade den flyende bile, körde in i ett kebabställe vid Dalaplan och krockade med en annan bil. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
3 av 3
En cyklist avled efter att ha blivit påkörd av en flyende bilist som jagades av polisen. Föraren misstänks för vållande till annans död och mordförsök och är nu anhållen. Foto: Scanpix
MALMÖ

Man död efter vansinneskörning

1:52 min

  En man omkom och en annan person skadades efter en bilist vansinnesfärd genom de centrala delarna  av Malmö. Först efter att polisen prejat honom kunde han gripas och är nu anhållen.

– Jag fick se en bil som kom i jädra fart och bakom kom en civil polisbil och jagar bilen. Där borta (pekar mot Operan) vänder bilen och kommer rakt emot oss här. Här händer ju något och hur många som skadas vet jag inte, berättar ett chockat vittne för P4 Malmöhus.

Dramat inleddes vid 17-tiden då en olycka mellan två bilar inträffade i korsningen vid Operan i Malmö. En tredje bil stannade till, men uppmanades av polisen att lämna olycksplatsen.

– Föraren glodde på polismannen som bad honom köra vidare, drog iväg med full fart och försökte köra på två polismän som stod vid en civil polisbil, sedan gjorde smitaren en rundpall och körde tillbaka och försökte köra på polismännen vid trafikolyckan, säger Conny Strömberg, yttre befäl vid Malmöpolisen.

Mannen färdades sedan förbi Triangeln och körde där på två personer, en på cykel och en gångtrafikant. Cyklisten avled senare på SUS Malmö.

Vid tiden för olyckan rörde sig massor med folk i centrala Malmö en av dom var Johanna Molin som var ute med sin dotter i barnvagn. De fick slänga sig åt sidan för att inte bli överkörda.

–  Jag hörde först sirener som kom emot oss bilar cyklar och folk fick bara slänga sig undan. En tjej gick med hörlurar och det var ren tur att hon hann hoppa undan, berättar hon.

På södra Förstadsgatan, i höjd med Upplandsgatan, prejade polis mannen och kunde gripa honom.

Bilisten är nu anhållen misstänkt för två mordförsök vållande till annans död, vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning då mannen saknar körkort.

Johan Nordström/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista