I år ska festivalen bland annat satsa ännu mer på miljövänlighet. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Helsingborgsfestivalen närmar sig

Festivalgeneral: ”Folkfesten är största målet”
1:33 min

Det är drygt sex veckor kvar till den numera miljömärkta Helsingborgsfestivalen och förberedelsearbetet går in på upploppet. I går presenterades ytterligare några artister, däribland Tomas Andersson Wij och Thomas Di Leva. Sedan tidigare är det också klart att Loreen kommer till Helsingborg.

– Det största målet för festivalen är folkfesten, säger projektledaren Andreas Meimermondt. Vi har mellan 350 000 och 400 000 besök på tre dagar.

Det mesta är klart men det är många små och stora detaljer som ska fixas innan Helsingborgsfestivalen startar i slutet av juli. En nyhet förra året var källsortering av sopor - något som minskade restavfallet med fem ton då. I år är ambitionen att merparten av soporna ska sorteras - och det ska man nå genom bemannade miljöstationer och information.

– Vi gör större satsningar än 2011. Sen är jag fullt medveten om att alla inte kommer att sortera, men vi ska komma så långt vi kan, säger Andreas Meimermondt.

Festivalområdet sträcker sig från Henry Dunkers plats i norr till GA torg på söder. Och det blir som brukligt det aktiviteter, uppemot trehundra knallar och mat och artister, för olika åldrar och smakriktningar.

Nytt för 2012 är bland annat ett barnområde och cirkustält i stadsparken och att festivalen tar sig upp till scenen vid Grytan bakom Kärnan. Längs terasstrapporna däremellan blir det både sittplatser och klättervägg - det är ett samarbete med en sponsor och kanske kommer ett och annat ögonbryn att höjas när ett ölmärke kommer att synas där men Andreas Meimermondt tycker inte det är något konstigt med det.

– Jag tycker att det är särskilt kontroversiellt att vi gör det tillsammans. Sen kan alla givetvis ha en åsikt om huruvida ett ölmärke ska ha synlighet i stadsrummet eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".