Malmöborna räds inte en skattehöjning. Läraren Nina Andersson ser fram emot mer pengar till skolan. Foto Svjetlana Pastuhovic.
Malmö

Mer skatt för Malmöborna nästa år

2:03 min

Med en enda rösts övervikt röstade majoriteten i kommunfullmäktige i Malmö i går igenom att skatten i staden ska höjas från och med nästa år. 10 öre mer per intjänad hundralapp kommer Malmöbon att få betala. Men många verkar ta det beslutet med ro.

– Jag ser att jag själv, min familj och andra medborgare har nytta av det. Och det är inte mycket pengar det handlar om, säger Rasoul Fazelian i Malmö.

Rasoul Fazelian har avslutat arbetet med att sätta upp en skylt i en nyöppnad butik i Malmö. Han tror att det finns utrymme för fler att betala mer i skatt.

– Men huvudsaken är att pengarna används till rätt saker, till sjukvård och barnomsorg och inte till gigantiska projekt och satsningar som vi har sett genom åren inte har varit rätt, säger Rasoul Fazelian.

Politikerna räknar med att skatteintäkterna nu ska öka med 50 miljoner kronor, det betyder att en person som tjänar 25 000 kronor i månaden får betala 25 kronor mer i skatt. Hela summan ska gå till att förbättra skolan och förskolan, verksamheter som har fått hård kritik för elevernas dåliga betyg och bristande kunskaper.

Men alla är inte övertygade om att det är högre skatt som behövs. Hela oppositionen röstade emot skattehöjningen i gårdagens omröstning. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för och fick med en rösts övervikt igenom höjningen.

– Det är tråkigt att man ska behöva betala ännu mer skatt, jag tror att man kanske skulle behöva omstrukturera istället och titta på var pengarna läggs för tillfället. Om man kan göra något bättre, säger Josefine Jangvert som är på besök i Malmö från Vellinge.

På Stortorget i Malmö är Kroksbäcksskolan på skolutflykt, det är en av verksamheterna som berörs och som är tänkt att få ta del av de extra skatteintäkterna. Läraren Nina Andersson ser fram emot det, även om det betyder att hon själv får vara med och betala.

– Jag tycker att det är bra om det ska gå till skolorna, det behövs till fler lärare och fler vuxna i skolan, säger hon.

Kommer det att räcka?
– Nej, det tror jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista