Österjön

Syrepumpar - nytt hopp om att rädda Östersjön

1:41 min

Många forskare hoppas på att syrepumpar ska lösa problemen såsom övergödning i Östersjön. Men även kritiska röster höjs för att det inte blir tillräckligt effektivt.

Många forskare sätter sitt hopp till tekniken för att lösa problemen med Östersjön.

Just nu pågår flera olika försök med att pumpa ner syre på havets botten för att minska problemen med döda bottnar, övergödning och algbommningar.

Men det finns också kritik mot att satsa på tekniska lösningar. Nu aktualiseras frågan av professor Daniel Conley, aktuell med en debattartikel i tidningen Nature. Han tycker syrepumparna är en felsatsning, som kostar för mycket och inte har tillräcklig effekt.

Daniel Conley är havsforskare och professor vid Lunds universitet. Han är kritisk till idén med att på teknisk väg lösa problemen med övergödning i Östersjön. Det är framförallt tre saker som gör honom skeptisk. Oro för vilka miljöeffekter tekniken får, han tror inte metoden är tillräckligt effektiv och så att det leder till felsatsningar. Helt enkelt att pengar läggs på att bygga syrepumpar istället för att lösa grundproblemet med läckage av näringsämnen till Östersjön.

Just nu pågår olika svenska försök med att pumpa ner syre på havets botten för att minska problemen med döda bottnar, övergödning och algblommningar. Pumpar finns i Byfjorden utanför Uddevalla, Kanholmsfjärden utanför Stockholm och en i Hanöbukten utanför Simrishamn. Fler pumpar planeras.

Tanken bakom syrepumparna är att tillföra syre till bottnarna så att fler arter kan trivas och så att bottnarna kan binda till sig näringsämnen och på så sätt förbättra havsmiljön.

Magnus Karlsson är forskare på Svenska miljöinstitutet och arbetar med ett projekt med syrepumpar tar vågor till hjälp för att få ner syre på botten. Han ser positivt på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista