Skånska lantbrukare drabbas mest i landet av olyckor. Nils-Erik Nilsson från Toarp är en av dem. Foto: Maria Pettersson
Skåne

Flest olyckor i skånskt lantbruk

1:52 min

Olyckor i lantbruket är fortsatt högst i Skåne. Lantbruk och skogsbruk är bland de mest olycksdrabbade branscher i Sverige - och förra året var extra mörkt, visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Lantbrukaren Nils-Erik Nilsson från Toarp utanför Tomelilla är en av de som drabbats under en potatisupptagning.

- Jag skulle rensa maskinen när den var igång, vilket man absolut inte ska göra. Råkade fastna med handsken som satte sig. Jag fick inte loss handen så den skalade handen ren ända upp till armhålan och bak på ryggen när den drog av skinn och muskler. Jag förlorade två fingrar. Men nervbanorna låg nästan intakta som tur var, berättar Nils-Erik Nilsson.

Efter sin olycka var Nils-Erik Nilsson tvungen att lägga ner sin grisproduktion. Idag arbetar han halvtid på sin. Olyckan inträffade för flera år sedan. Men bara i fjol inträffade 54 olyckor i Skåne, som är det mest drabbade länet i Sverige. Skadorna beror bland annat på att man använder stora maskiner och stora djur. Förra året dog tolv personer totalt i lantbruket - två av dem i Skåne. Anledningen till att Skåne sticker ut är att det finns många bönder i länet, berättar Margareta Olsson, handledare vid säkert Bondförnuft som är en riksomfattande kampanj för att hjälpa bönderna med säkerhet.

- Jag tror att det är fler aktiva lantbrukare där och då händer det mera. Om vi ska kunna minska på olyckorna så måste vi få till en attitydförändring . Att det här är saker man tänker på och att man gör det medvetet, att det blir en viktig fråga, säger Margareta Olsson.

Maria I L Pettersson

maria.pettersson@sverigesradio.se
040-666 55 04

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista