Så här såg det ut på platsennär polisen kom dit. Foto Johanna Wallin/Scanpix
Kristianstad

Fängelse och psykvård för knivdåd

Tre års fängelse för pappan och rättspsykiatrisk vård med särskilt utskrivning för sonen. Så döms de inblandade i knivdådet på Österängsgymnasiet den 12 december i fjol.

— Det är ett allvarligt brott, våldet var livsfarligt, säger rådman Ulf Ahlström.

Pappan döms för medhjälp till försök till dråp och den 19-årige sonen för försök till dråp.

— Det är klarlagt att sonen angrep målsägaren med kniv och högg i rygg, nacke, ansikte och överkropp, säger rådmannen.

Våldet var livshotande och om målsägaren, en nu 20-årig man, inte hade fått vård så snabbt som han fick så hade han kunnat dö, menar tingsrätten.

— Sonen var likgiltg inför om målsägaren dog och därför hade han uppsåt. Men attacken var förhållandevis kortvarig och målsägaren är psykiskt sjuk. Därför blir det försök till dråp och inte till mord, säger Ulf Ahlström.

Rådmannen säger att vittnen och målsägaren har lämnat olika uppgifter om pappans roll. Tingsrätten kan inte styrka att pappan ska ha hotat mannen till livet men däremot att han ska ha hjälpt sin son genom att ha hållt undan personer som försökte hjälpa den knivskurne.

— Pappan lider inte av en psykisk störning, varken då eller nu, och därför får han fängelse. Sonen däremot är svårbedömd, säger rådmannen.

Olika läkare har bedömt sonen och till sist har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att han har en allvarlig psykisk störning nu och då dådet begicks. Särskild utskrivningsprövning betyder att läkare inte själva kan skriva ut honom.

En så omfattande rättspsykiatrisk undersökning som sonen har undergått är ovanligt, säger rådmannen.

— Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Åklagare Micaela Nordberg yrkade på utvisning men så blir det inte. Både pappan och sonen riskerar dödas i hemlandet, menar tingsrätten.

— En milisgrupp vill åt pappan och sonen ska ha förts bort och misshandlats i hemlandet. Båda riskerar dödas om de utvisas och den som riskerar att dödas får inte utvisas, säger Ulf Ahlström

Sonen ska betala 114 000 kronor i skadestånd och pappan ska betala 70 000 av dessa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista