1 av 2
Drygt 1200 arbetstillfällen kommer att skapas i LKAB:s gruvor under de kommande åren. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Moderata riksdagsledamoten Johan Johansson tycker inte att Arbetsförmedlingen ska agera resebyrå. Foto: Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio
Skåne

"Flytta arbetslösa till Norrbotten"

1:30 min

För att minska ungdomsarbetslösheten i södra Sverige borde ungdomar ges större möjlighet att flytta till Norrbotten för att jobba i den expansiva gruvnäringen, enligt kommunalpolitikern Bert Johansson från Piteå.

— Jag anser att man ska kunna ge de verktyg som behövs, och kanalisera de arbetslösa dit jobben finns, säger socialdemokratiske kommunalrådet som numera bor i Skåne.

Flyttströmmarna har länge gått från Norrbotten, ner till södra Sverige, ditt jobben har funnits. Men i och med den expanderande gruvindustrin, turismen och handeln så börjar situationen att bli den omvända. Bert Johansson tycker att rikspolitikerna och Arbetsförmedlingen borde ta ett större ansvar i att underlätta för ungdomar att flytta upp till Norrbotten för att arbeta, exempelvis genom mer riktade insatser.
— Jag har aldrig hört någon rikspolitiker säga att man kan erbjuda olika paket för att förflytta arbetslösheten dit jobben faktiskt finns.

Moderata riksdagsledamoten Johan Johansson från Boden håller med om att det är viktigt att marknadsföra Norrbotten, så att fler blir intresserade av att flytta upp.
— Det måste kommunerna bli bättre på, i samarbete med det lokala näringslivet. De måste marknadsföra sig mer mot andra regioner än bara fyrkanten, så att vi kan få den här inflyttningen.

Men Arbetsförmedlingens uppgift är inte att agera resebyrå för att få ungdomarna att flytta norrut, menar han.
— Arbetsförmedlingens uppgift är faktiskt att matcha en arbetssökande, och stärka den till att hitta ett arbete. Det handlar om att du som individ ska få kraft till att ta steget till ett arbete, säger Johan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista