Susanne Gosenius är länsansvarig brottsoffersamordnare vid polisen i Skåne, och hon har utvecklat Skånemodellen. Foto: Maria Pettersson
Skåne

Skånskt brottsofferskydd på export

1:03 min

Skånepolisens egna modell för att skydda brottsoffer kan snart komma att spridas över hela landet. Modellen utvärderas just nu av Malmö Högskola på uppdrag av rikspolisstyrelsen.

I resten av Sverige används en annan metod för polisen att skydda brottsoffer som utsätts för hot och våld av en partner. Men i Skåne har man utvecklat en egen modell som används för att stödja offret oavsett vilken brottslighet man utsätts för.

Så förutom våld i en nära relation kan det även handla om tillexempel gängkriminalitet och ungdomsbrottslighet. Det är utifrån Skånemodellen som polisen beslutar om hur offret ska skyddas.

Susanne Gosenius är länsansvarig brottsoffersamordnare vid polisen i Skåne, och hon har utvecklat Skånemodellen.

- Skånemodellen är lite annorlunda utarbetad. Det är ett få antal människor som gör riskanalyserna. Vi har sjutton stycken brottsoffersamordnare i Skåne som har fått en specialistutbildning. Vi tycker att det är ett oerhört nyttigt och värdefullt verktyg, säger Susanne Gosenius.

Maria I L Pettersson

maria.pettersson@sverigesradio.se
040-666 55 04

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista