Karin Magnusson, badmästare. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

I Furuboda får vuxna lära sig simma

1:23 min

Många förknippar simskola med barn men det finns även många vuxna som av olika anledningar inte lärt sig simma. I Furuboda utanför Kristianstad anordnas även i år en fem dagar lång simutbildning för vuxna.

– Det är ju toppen att kunna lära sig simma. Man börjar bli gammal så det är vad som behövs, säger Leif Göransson som är en av deltagarna.

Det är för tredje året i rad som intensivutbildningen anordnas av Svenska Livräddningssällskapet i samarbete med Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, och det är med bakgrunden att över två miljoner vuxna svenskar inte kan simma.

– Jag är uppvuxen på ett lantbruk och där skulle man alltid vara hemma och jobba på somrarna. Därför blev det ingenting, det var inte aktuellt att simma. Sen har jag försökt själv att lära mig men inte lyckats.

Att inte kunna simma som vuxen är ofta förenat med skuld- och skamkänslor.

– Många tycker det är jobbigt att prata om det, men när man väl börjar prata med dem om det så upptäcker de att, vad fånigt, varför har jag inte gjort detta tidigare, det var ju ingenting, säger Karin Magnusson, badmästare och simkursens ledare.

Tolv stycken anmälde sig till sommarens vuxensimskola i Furuboda och enligt Karin Magnusson har de flesta efter bara några dagar gjort stora framsteg.

Dimitri Lennartsson

Dimitri Lennartsson, reporter. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

044-7751285
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista