Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
MALMÖ/UTÖYA

"Vi får inte glömma Breiviks idégrund"

1:00 min

Det har gått ett år sedan terrordåden på Utöya och i Oslo. Vi får aldrig glömma bort att bemöta de ideer som Anders Bering Breivik representerar, så att de inte får fäste i det offentliga rummet, säger Andreas Önnerfors från Malmö Högskola.

— Det har gått ett år. Sen börjar vi minnas en sak på ett särskilt sätt, och att lägga det här till handlingarna tror jag vore oklokt.

Andreas Önnerfors har under det senaste året forskat på innehållet i det manifest och den youtube-video som Breivik skickade ut i samband med terrordåden mot Utöya och Oslo. Så här på årsdagen poängterar Anders Önnerfors att det är viktigt att inte bara vifta bort Breiviks manifest som något en som galen person googlat ihop på internet. Det är viktigt bemöta den här typen av ideer, så att den retoriken som Anders Behring Breivik använde inte får fäste, eller påverkar det offentliga samtalet.

— Jag tror att det kan finnas en risk att det finns en del människor, inte bara individuella galningar, som delar den uppfattningen som en gång i tiden fick Breivik att göra det här, säger Andreas Önnerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista