Sara van Lunteren, avdelningschef LU bostäder. Foto: Karl-Johan Löfgren/Sveriges Radio
lund

Lång väntan på lägenhet genom universitetet

1:27 min

På Lunds universitet rustar man nu inför höstens bostadsbrist, bland annat med 200 nya studentbostäder som ska hyras ut i egen regi. Men svenska studenter får vänta på sin chans att hyra genom universitetet.

Sedan 2010 har universitetet tillstånd att hyra ut bostäder i egen regi, inte bara till internationella studenter och gästforskare, utan även till svenska studenter. Men än så länge prioriteras de utländska studenterna.

— Inför den här terminsstarten kan vi inte hjälpa till med så mycket, men till om ett år kommer vi förmodligen att kunna erbjuda bostäder även till svenska studenter, säger Sara van Lunteren som är avdelningschef på LU bostäder.

I nuläget har universitetet runt 1 500 bostäder till uthyrning och under hösten ska ytterligare 200 temporära studentbostäder byggas vid tekniska högskolan. Trots det ställs hoppet även denna höst till privata bostadsägare runtom i Lund.

Kommer bostadsbristen att se bättre eller sämre ut i höst jämfört med tidigare år?

— Jag tror inte det kommer att värre. Fler har börjat hyra ut på egen hand och man har sett att det är okej, säger Sara van Lunteren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista