skåne

Båtstölderna ökar på sommaren

1:29 min

Under sommaren är det högsäsong för båtrelaterade brott. Framför allt är det stölder av båtmotorer som ökar, men även inbrott i båtar och stölder av hela båtar ökar under sommaren.

Falsterbokanalens Båtklubb har haft några fall av båtstölder. Håkan Gerbo, ordförande i båtklubben, visar runt i hamnen.

— Den där båten hittade de i Dragör en gång. Två dagar senare när den kom hit igen, stals den en gång till. Den var ju så lätt att stjäla, berättar han. 

Falsterbokanalens Båtklubb har ändå varit relativt förskonad mot båtstölder. Men båtklubben har också vidtagit åtgärder för att försvåra för tjuvarna.

— Vi har webbkameror, anställd personal som går här dagtid, vi har frivilliga som går här nattetid, vi har upplyst och rörelsedetektorer.

För de som inte förberett sig ordentligt är det lätt att få en obehaglig överraskning så här under sommaren. Bara under juni i år anmälde 22 skånska båtägare att de fått sina motorer stulna, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

— Det har ökat lavinartat, så här många stölder har vi aldrig haft, säger Olof Karlsson, skadereglerare på Atlantica Båtförsäkringar.

Förutom att låsa fast motorn ordentligt och stöldmärka den, menar Olof Karlsson att det är viktigt att se till sin båt regelbundet.

— Man kanske har ett sommarställe någonstans, där man inte alltid är. Då ligger den obevakad i många veckor, och då är det ju lätt för tjuven att komma dit och knycka den.