Per Lundgren, Öresundskraft. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
helsingborg

Stort intresse för att gå med i elbilspool

1:25 min

För fyra månader sedan startade Öresundskraft och företaget Move About en elbilspool i Helsingborg. Intresset har varit större än väntat. Redan nu har poolen cirka 30 företag och 70 privatpersoner som medlemmar.

— Move About som driver elbilspooler runtom i världen säger att detta har varit en extremt bra start, säger Per Lundgren på Öresundskraft.

Även om starten varit bra så finns det plats för fler medlemmar i elbilspoolen. Därför ska Öresundkraft dra igång en marknadsföringskampanj.

— Vi har sex bilar, och utan problem så kan man hantera ungefär 300 medlemmar, säger Per Lundgren. När det är fullt får vi försöka få med fler företag som vill ansluta sig i poolen.

Tanken är att företagen ska köpa en egen elbil som de själva använder under arbetstid. Kvällar och helger kan den sen vara ansluten till poolen och köras av andra människor.

En elbil rullar mellan tio och tjugo mil på en laddning. I Helsingborg laddas tre av bilarna under ett tak med solceller som ger ren och miljövänlig energi. Per Lundgren tror att man är i början av ett teknikskifte och att elbilarna kommer att bli många fler på sikt.

— Om 20 år tror jag att större delen av alla bilar som säljs är elbilar och hybridbilar, säger han. 90 procent av alla klarar sig med en ren elbil eftersom 90 procent av allt bilresande är mindre än nio mil per dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista