Skåne

Är yrkesfotografens tid förbi?

0:48 min

Tio dollar, motsvarande cirka 70 svenska kronor. Det är vad en bild vad en bild kostar hos företaget Foap. Hälften av den summan går till fotografen och hälften till företaget.

Vem som helst som har en så kallad smartphone kan i dag tjäna pengar på sina privata bilder. En av de senaste aktörerna in på marknaden att distribuera användarnas privata bilder är det Skånebaserade företaget Foap.

Idéen bygger på att man som användare av företagets mobiltelefonapplikation laddar upp sina bilder via telefonen. Därefter bedöms bilderna av företaget och om de godkänner bilderna så läggs dem ut till försäljning till företag och andra intressenter.

Priset för en bild är tio dollar. Det är en bråkdel av vad en bild från en professionell bildbyrå kostar. Det finns anledning till oro för den nya typen av konkurrens menar Lina Hedenström, marknadschef på bildbyrån Scanpix.

– Det är klart att vi är oroliga för vår ställning. Som största bildbyrå i Sverige har vi ett ansvar med att inte dummpa priserna och förstöra bildmarknaden prismässigt, säger Lina Hedenström.

Alexandra Bylund som är en av Foaps grundare menar dock att reaktionerna från yrkesverksamma fotografer mestadels varit positiva.  

– Vissa kan frågasätta priset och sådär. Men vi har fått enormt mycket positivt från duktiga fotografer som faktiskt själva ser det här som ytterligare en kanal att ladda upp sina foton, säger Alexandra Bylund.

Business Region Skåne är en av de aktörer som söker bilder på Foap att använda i marknadsföringssyfte.