Kalendegatan spärras för biltrafik vid tingsrätten. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Yrkar på 18 år för gatuköksmord

1:43 min

De fyra män som står åtalade för det så kallade gatuköksmordet bör alla dömas till 18 års fängelse för mord. Det sa åklagare Jenny Lindell i sin slutplädering idag. Men försvaret menar att ett av vittnena ljuger och kräver att de åtalade männen ska försättas på fri fot.

Idag var det dags för den sista rättegångsdagen i det så kallade gatuköksmordet, där en 19 årig man sköts ihjäl vid ett gatukök i stadsdelen Persborg i Malmö i augusti förra året. Rättegången är den första inom Operation Alfred, polisens särskilda satsning mot de många mord som varit i Malmö det senaste året.

De fyra männen som står åtalade, tre bröder i åldrarna 29 till 34 och deras 21-årige systerson skakade på huvudena och uppträdde irriterat när åklagare Jenny Lindell höll sin slutplädering idag. Åklagaren beskrev mordet som en ren avrättning och en uppgörelse mellan personer i kriminella kretsar. Hon yrkade på att alla fyra åtalade ska dömas för mord.

– Jag menar att de, alla fyra, har gjort det här tillsammans och i samförstånd. Alla fyra har deltagit i mördandet, även om inte alla fyra har avlossat vapnet, säger hon.

Men försvaret menade att bevisningen inte räcker för att det ska vara styrkt bortom rimligt tvivel att det var de åtalade männen som skjutit 19-åringen. Försvaret attackerade också ett utav åklagarens huvudvittnen, en annan kriminell man, som de menar ljuger för att skydda sig själv eller för att sätta dit de åtalade bröderna. Advokat Andreas Gasparius företräder en av de åtalade bröderna. Han vill se sin klient släppt ur häktet omedelbart.

– Jag hoppas verkligen att han blir frikänd. Jag anser absolut inte att det är styrkt att han skulle ha mördat 19 åringen. Skulle det vara så att han fälls är det helt klart att vi överklagar, och då är jag övertygad om att hovrätten friar honom, säger Andreas Gasparius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista