Kivik

Kraftsamling för Hanöbukten

1:28 min

Situationen i Hanöbukten har på senare tid blivit allt mer alarmerande och nu har flera föreningar i Kivik och Vitemölla gått samman för att lobba för snabba åtgärder. Igår bjöd man in till informationsmöte med forskare och fiskare för att berätta för det hundratal oroliga som kommit om läget i Hanöbukten.

Situationen i Hanöbukten har på senare tid blivit allt mer alarmerande och nu har flera föreningar i Kivik och Vitemölla gått samman för att lobba för snabba åtgärder. Igår bjöd man in till informationsmöte med forskare  och fiskare för att berätta för det hundratal oroliga som kommit om läget i Hanöbukten.

På mötet redogjorde bland annat forskare från Lunds universitet och experter på Länsstyrelsen om läget i Hanöbukten. De som står bakom arrangemanget är Byalaget på Kivik, Kiviks båtklubb, Vitemölle Lejeförening och Kiviks församling. Alf-Göran Anbdersson är ordförande i Kiviks byalag.

–Vi har massor av kontakter i våra föreningar och det gäller att använda dem för lobbying inte minst mot Länstyrelsen för att få dem att förstå allvaret.

På ett möte nästa onsdag ska föreningarna, Länsstyrelsen och de inblandade forskarna vid Lunds universitet diskutera hur man ska gå vidare i sitt arbete för Hanöbukten. Nyligen skrev man ett brev till regeringen tillsammans med region Skåne, och förväntningarna på regeringens reaktioner är mycket höga, men troligen händer ingenting förrän i höst.

En som varit drivande bakom kraftsamlingen för Hanöbukten är en kötthandlare i Kivik. Ola Johnsson var tidigare fiskare och fiskhandlare men på disken ligger inte längre torsk- och spättafiléer utan fläskfilé och korv. I november förra året parkerade han sin fiskebåt i hamnen för gott, eftersom det inte går att försörja sig på fiske längre, säger han.

–Min fångst blev allt sämre och fisken alltmer skadad . Jag förstod att något drastiskt hade hänt i Östersjön. Men det är bråttom att vidta åtgärder nu, för sabbar vi havet så sabbar vi framtiden.