Malmö

Lång kö till kriscentrum för män

1:40 min

Många män står i kö till kommunens samtalsterapi för behandling av aggressivitet och våldsamt beteende i Malmö. Just nu finns det inte möjlighet att ta emot alla.

Kriscentrum Malmö tar emot män, kvinnor och barn. Alltså kan hela familjen komma dit för att få hjälp. På mottagningen i Malmö arbetar man med allt slags våld. Fysisk våld, psykiskt våld, sexuellt våld och materiellt våld där man inte slår någon person men kanske slår sönder lägenheten.

- Den här typen av problem där bör man komma och få hjälp så snabbt som möjligt. Så det är inte bra alls att där är kö. Det ska inte vara kö, säger Lene Cordes som är avdelningschef för Barn och familj vid Sociala resursförvaltningen.

Owe Sjölander är socionom vid Kriscentrum Malmö, och han poängterar det förebyggande arbetet innan katastrofen är ett faktum.

- Vi anser ju det vara mycket viktigt att män tar ett inre beslut om att förändra sitt beteende. För våld i nära relationer är ju farligt. Man kan, som vi ju tyvärr vet i Malmö, ha en dödlig utgång. Men långt innan dess så tror vi att det är oerhört värdefullt att män får chansen och möjligheten att på professionellt sätt förändra sitt beteende, säger Owe Sjölander.

Men att det just nu inte finns möjlighet att ta emot alla kan göra att motivationen till att förändra sitt beteende minskar under väntetiden. Och för att lösa problemet med långa köer funderar avdelningschef Lene Cordes på att tillsätta mer personal.

- Utöka med fler tjänster hade helt klart varit att föredra. Det är något som vi måste sätta oss och tänka igenom noga, säger Lene Cordes.