Malmö

Brandoffer: "Vägg av rök utanför dörren"

1:37 min

I morse vid fyratiden brann det i ett garage på Södra Skolgatan i Malmö och röken spred sig upp i trapphuset. Två personer blev lätt rökskadade och fick föras till sjukhus.

Malena låg och sov när hon hörde att det ringde på dörren. Hon gick inte upp och öppnade eftersom hon trodde att det var någon som busringde. Sen kände hon lukten av bensin och rök.

— Jag kollade ut genom fönstret och där var det massa polisbilar och ambulanser som stod på gatan, och då förstod jag att något var fel. Så då öppnade jag dörren och då var det bara en vägg av rök som mötte mig och vällde in i lägenheten, berättar hon.

Malena stängde dörren om sig och ringde SOS, eftersom hon inte visste om brandmännen förstod att hon var kvar i lägenheten. När hon hade pratat med SOS ett tag kom en brandman upp och hämtade ut henne i friska luften och sedan fick hon åka vidare till sjukhuset för att rena lungorna från sot.

Att röken från en garagebrand kan sprida sig upp i ett bostadshus var ingen nyhet för Malena. Men när olyckan väl är framme är det ändå svårt att förstå.

— Det är helt otroligt. Någonstans så vet man ju det, jag tycker att vi informeras väldigt bra i samhället om sådant, speciellt kring jul och sådär. Det är något som vi egentligen vet, men när man står i situationen så blir man ju chockad, säger Malena.

Än så länge vet man inte säkert varför det började brinna. Branden började i en av bilarna och spred sig sedan vidare till ett tiotal bilar i garaget. I det intilliggande trapphuset blev det en kraftig rökutveckling och både källaren och förråden fick omfattande rökskador. Under förmiddagen har polisens tekniker varit där och nu ska provsvaren analyseras innan man kan säga hur branden uppstod.