Foto: Manu Fernandez/Scanpix.
Malmö

Vanligt problem med garagebränder

1:29 min

I går brann det i ett garage i Malmö och röken spred sig till trapphuset - något som ledde till att två personer fick föras till sjukhus med rökskador. Men problemen med bränder i garage är långt ifrån nya i Malmö.

- Vanligtvis brukar de här bränderna bli ganska kraftiga och det kan bli rätt mycket rök i vissa fall. Garagebränder är också ganska frekventa i hela vårt område och framförallt i Malmö där vi haft ett flertal tillbud, säger Per Björkman, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Syd.

Bränder i garage kan sprida sig snabbt och ge en hög koncentration av giftiga ämnen i röken, som blir väldigt varm och då pressas ut i trappuppgången.

Exakt vad som gjorde att röken slapp ut vid gårdagens brand vet man inte. Men utifrån erfarenhet från tidigare bränder i Malmö vet man att det förekommer brister bland annat i tätningen mellan garage och trappuppgång. Efter de tidigare bränderna har man fört en dialog med fastighetsägarna, eftersom det är deras ansvar att de till att röken inte slipper ut.

En lösning på problemen som diskuterats är att man skulle kunna installera sprinklersystem i garagen.

- Du får en ganska hög värmeutveckling som löser ut sprinklers som i sin tur dämpar branden rejält. Dämpar du en brand får du minder rökutveckling och därmed en lägre sannolikhet för att rök skulle ta sig ut till trapphusen, säger Per Björkman.

Som ytterligare åtgärd knackar Räddningstjänsten varje år också dörr för att informera allmänheten om hur man ska agera om olyckan skulle vara framme.

- Om man kommer ut och öppnar lägenheten till sitt trapphus och ser att där finns rök och det inte brinner i ens egen lägenhet, så ska man gå in i bostaden och stänga om sig, för det är den absolut säkraste platsen. Den ska kunna motstå rök och brand nästan i en timme, säger Per Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista