Skåne

Oro för minskat avelintresse

1:43 min

Intresset för hästavel bland de svenska lantraserna går ner, något som oroar Jordbruksverket och de olika rasernas intresseföreningar.

- Det är väldigt synd för ardennerns del tycker jag. För han var ju väldigt stor på 40- och 50-talet, och jag tycker att det är en otroligt fin häst, säger Kjell Rikardsson, ordförande i Hallands-Älvsborgs Ardennerförening.

Ardenner, gotlandsruss och nordsvensk är alla lantraser som Jordbruksverket arbetar för att bevara. Men intresset för att avla och hålla hingstar av raserna har minskat rejält de senaste åren.

Bara de senaste fyra åren har beteckningarna minskat med 40 procent. Nu handlar det om att intressera en ny generation för avel av de raserna, säger Göte Frid på Jordbruksverket.

- Som läget är idag så har vi ett hyfsat antal djur, det är mera trenden och utvecklingen på sikt som är oroande. Vi måste försöka hitta åtgärder för att intressera, framför allt yngre människor att hålla hingstar framöver så att de äldre trotjänarna som idag jobbar med att hålla hingstar i raserna, att de får efterträdare när de slutar.

Kjell Rikardsson märker trots den negativa trenden ett ökande intresse av att besöka hans gård och hästar. Han har just nu fem ardennerhästar, en som han jobbar med att få godkänd för fortsatt avel.

Sina andra hästar använder Kjell Rikardsson i jordbruksarbete. Att bevara den kulturen tycker han är det viktigaste argumentet för att säkra ardennerhästens fortlevnad.

- På 40-talet använde vi hästen allra mest. Hela det arbetet försöker jag att bevara här, med redskap och köra med häst så mycket som möjligt.