Skåne

Allt mer narkotika stoppas på väg in i Skåne

1:16 min

Tullens beslag av narkotika i Skåne fortsätter att öka, det visar tullverkets statistik för första halvåret 2012. En stor del av narkotikan hittar tullen numer i posten.

– Vi har ökat vår närvaro på posten och det har gett resultat. Vi använder narkotikahund och har röntgenutrustning att underlätta arbetet, säger Anders Hallin, tillförordnad biträdande gränsskyddschef i Skåne.

Antalet narkotikabeslag i Skåne har under årets första halva ökat med elva procent jämfört med samma period förra året. Och en allt större del av beslagen gör tullen på postcentraler i framförallt Malmö. Syntetiska droger som ecstasy och narkotiska läkemedel är förhållandevis enkla att skicka via posten och därför lägger tullen nu alltmer resurser på att kontrollera postflödet.

– Ser vi att det ökar i vissa flöden så ökar vi naturligtvis vår närvaro där, säger Anders Hallin.

Även den så kallade myrtrafiken över Öresund fortsätter att öka. Unga personer som smugglar små mängder cannabis på Öresundstågen.

– Vi gjorde runt tusen beslag förra året och om trenden håller i sig kommer vi troligtvis att göra 1 500 i år. Det ökar hela tiden, säger Anders Hallin.

Karl-Johan Löfgren

karl-johan.lovgren@sr.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista