Skåne

Välgörenhet en del av ramadan

1:45 min

Muslimska föreningar bjuder ensamkommande flyktingbarn och hemlösa på mat under ramadan.

Under ramadan varar fastan medan solen är uppe. Att varken äta eller dricka är ett sätt att bli medveten om hur det kan kännas att inte ha mat. Under fyra fredagar ägnar man sig åt välgörenhet som en del av ramadanfirandet. Detta är fjärde året som Studieförbundet IBN Rushd samordnar flera muslimska medlemsorganisationer för att bjuda hemlösa på lunch och middag. Nytt för i år är att även vända sig till ensamkommande flyktingbarn.

— De ska känna sig som bland familjen och de ska känna sig hemma som de brukar fasta under ramadan i sina hemländer innan de kom hit. Och när det gäller hemlösa, det är den största gruppen som behöver hjälp under ramadanmånaden. Vi tänker inte på om de är muslimer eller icke-muslimer. De är medmänniskor i det samhälle vi bor i, säger Romdhane Boussaidi som är studiekonsulent och projektledare vid studieförbundet IBN Rushd.

En av organisationerna som ställer upp ideellt är Muslimska församlingen i Malmö, där Chadi Barakat är med.

— Vi ser det som ett väldigt viktigt steg framåt för muslimer i Sverige. Det är en väsentlig del av vår religion att arbeta för samhället, säger Chadi Barakat.