Avspärrningar efter försöket att tända eld på Hamncaféet i Ystad. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Ystad

Kan inte knytas till fler bränder

1:14 min

Den 62-årige man som på söndagen greps i Ystad, misstänkt för försök till grov mordbrand, kan fortfarande inte knytas som misstänkt till de sex bränderna i Ystad under den senaste månaden.

-- Men vi vet att mannen har varit i de områden där det brunnnit, men inte vid brottsplatserna. Vi har inte den bevisningen som vi har på Hamncafet, säger spaningsledare Mikael Björk.

Det var efter tips från invånare i Ystad som polisen började följa efter den misstänkte mannen och dom inledde ett spaningsarbete som pågick under flera nätter.

De följde efter 62-åringen som ofta rörde sig bland byggnader, och natten till söndagen kunde polisen gripa honom på bar gärning när han tände eld på Hamncafet.

– En av polismännen hamnade tio, till tolv meter från honom..

Under juli har det brunnit sex gånger i och utanför Ystad, bland annat på golf- och tennisklubbar.

Men det finns fortfarande alltså inga bevis som kan koppla den misstänkte mannen till de bränderna.

Han är nu anhållen misstänkt för försök till grov mordbrand och är fortfarande intressant i utredningen kring de tidigare fallen, säger Mikael Björk.

– Vi tittar vidare på de tips som kommer in, framhåller spaningsledaren.

Edina Hrustic

edina.hrustic@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista